Els calçots o ceballots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus que es calcen a mesura que creixen, i que es mengen escalivats.
Recentment el prestigi del “calçot” s’ha estès a altres zones del país on també es produeixen i consumeixen “calçots”. El 1995 la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat “Calçot de Valls” i el 1996 es va constituir el Consell Regulador. L’àmbit geogràfic d’aquesta denominació comprèn les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès.

Propietats alimentàries

La ceba en general és una planta amb contingut de vitamines i minerals molt ampli. Se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i afrodisíaques. En el cas del calçot s’ha comprovat que té un contingut interessant en compostos anticancerosos. El diàmetre del calçot pot arribar a fer entre 1,7 i 2,5 centímetres i la cama blanca entre 15 i 25 centímetres.